Leren dansen is genieten van elke volgende "stap"

Er zijn legio dansstijlen van romantisch zweven over de dansvloer tot opzwepende, exotische, ritmische dansen. Je kunt ze állemaal leren bij De Groot, van recreatief tot en met wedstrijdniveau.

Quick Step

Eén van de bekendste dansen ter wereld is de Quick Step. Dat is ook de dans waarmee nagenoeg álle danscursussen beginnen. De basis is niet zo moeilijk en bijna iedereen kan al ná de eerste les een Quick Step dansen. In de vervolglessen leren we er steeds een stapje/beweging bij. En na enkele lessen ziet het er al mooi uit. Je gaat je steeds makkelijker bewegen. Een uitermate goede zaak voor je motivatie, want je wilt méér ..

Engelse wals

Mooi en gracieus over de vloer zweven behoort ook al snel tot de mogelijkheden met de Engelse wals. Hoe intenser je de Engelse wals danst, hoe fijner de beleving.

De Engelse wals is ontstaan in 1921. Toen nog de Boston geheten. Vanaf ca. 1926 wordt hij gedanst zoals we hem nu kennen. Alleen al de basis dansen is heerlijk, maar het wordt nog veel mooier als we er verschillende figuren in dansen, zoals de spinturn, de weave, de whisk, de chasse, de contra check, de hesitation, de fallaway.
Je ziet er valt heel wat te leren. Wees er niet bang voor, want we doen het allemaal “stapje voor stapje”.

Tango

De tango is een temperamentvolle dans die we hebben geïmporteerd uit La Boca in Buenos Aires, Argentinië. We hebben er in de loop der jaren wel een Europese draai aan gegeven. De tango werd pas populair in Europa nadat hij te zien was in verschillende Hollywood films. De Engelsen hebben de tango bijgeschaafd en gestileerd, maar de laatste jaren is de tango weer teruggekeerd naar zijn oorspronkelijke vorm; levendiger, sensueler en sneller. Het valt direct op dat de houding bij de tango anders is dan bij andere ballroom dansen.

De bijbehorende muziek is vaak opzwepend en staccato. Als danspaar zie je er direct “mooi” uit in de tango en bij elke les, bij elk nieuw figuur wordt je meer en meer de “Rey de la piste de balie” (koning van de dansvloer).

Chachacha

De Chachacha is heerlijk om te dansen en heerlijk om naar te kijken als anderen hem dansen. Het is een dans in een vierkwartsmaat, waarbij de vierde tel gesplitst wordt (een gesyncopeerde tel). Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het in de praktijk niet, want de muziek stuurt je als het ware de juiste pas en het juiste ritme in. Als je het een paar lessen heb geoefend hoef je er waarschijnlijk niet eens meer over na te denken en gaat het bijna vanzelf.

De Chachacha komt uit Cuba en had eerst allerlei exotische namen zoals “Neondanzon” en “Triple Mambo”. Enkele variaties zijn hand to hand, new yorker, alamana, rope spin, hip twist, outside step en turkish towel. Hoe meer van deze variaties je onder de knie krijgt, hoe exotischer het er uitziet.

Rumba

De romantiek spat er van af bij de Rumba. Wat een magnifieke dans is dit. Moeilijk om te leren? Welnee, want in wezen dans je de passen en figuren zoals je al leerde in de Chachacha, alleen in en wat rustiger tempo en de drie chachacha-pasjes vervang je door een makkelijk aan te leren “én-sta”-beweging. Je zou denken dat de Rumba ergens uit Zuid Amerika komt, maar dat is niet zo. De Rumba heeft z’n oorsprong in Afrika.

Jive

 

Bij de Jive kun je helemaal los gaan, want dit is de meest intensieve dans die we al in de bronscursus in huis hebben. Het swingt van het begin tot het einde. De basisdans is al lekker, maar als je er een paar variaties op los laat, dan kun je er geen genoeg van krijgen. Je hebt maar een klein stukje van de dansvloer nodig, want bij de Jive draai en spin je om elkaar heen en dans je de vonken van de vloer, maar steeds op je eigen “eilandje”
De Jive is door Amerikaanse soldaten meegebracht in de tweede wereldoorlog. Er zijn invloeden van Rock-‘n-roll, Bebop, Swing, Shag, Shag Hop, Lindy Hop, Jitterbug en de Boogiewoogie.

Natuurlijk zijn er nog véél meer danssoorten en -stijlen. De hierboven vermelde dansen komen allemaal aan bod in de bronscursus. Later breiden we je danscompetenties uit met bijvoorbeeld de Samba, Paso Doble, Slowfox, Weense Wals en dergelijke.
Kortom; ons dansprogramma kent geen beperkingen. Heb jij er zin in dan gaan we samen mooie (dans)tijden beleven.